8

802.11

802.11 je set IEEE standarda za bežičnu lokalnu mrežu (eng. wireless local area network) odnosno WLAN. Najčešća verzija je 802.11g koja je kompatibilna sa starijom B verzijom. 802.11g aparati često se označavaju kao 802.11b/g kako bi pokazali kompatibilnost s B verzijom. Prisutna je i nova, 802.11n verzija koja omogućava višu maksimalnu brzinu i bolji raspon. Standardna tipična brzina za 802.11n iznosi 54 Mbps. Povezani pojmovi: Wi-Fi Mbps (Megabit po sekundi)

A

A-GPS (Assisted GPS)

Potpomognuti (eng. Assisted) GPS koristi se kako bi se ubrzalo početno vrijeme izračunavanje lokacije putem GPS sustava pozicioniranja. GPS može imati poteškoće s izračunavanjem lokacije kada je signal slab pa u tom slučaju pomaže A-GPS. To se postiže korištenjem pomoćnog servera za što je potrebna podatkovna veza, a to znači da se može primijeniti naknada za prijenos podataka. Povezani pojmovi: GPS (Globalni pozicioni sustav) GpsONE gpsOneXTRA Assistance technology

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile)

A2DP koristi se za bežični prijenos stereo glazbe slušalicama ili zvučnicima putem Bluetootha. Za razliku od drugih Bluetooth profila (slušalica i handsfreea), A2DP je jednosmjeran i emitira stereo signal. Povezani pojmovi: Bluetooth EDR (Enhanced Data Rate) AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile)

AAC

(engl. Advanced Audio Coding) Jedan od standardnih formata za kompresiranje zvuka. U usporedbi s MP3 kompresijom zvuči kvalitetnije na velikoj razini kompresije.

AAC-LC

(eng. Advanced Audio Coding ) je standard za digitalni audio . Dizajniran da bude nasljednik MP3 formatu, AAC općenito postiže bolju kvalitetu zvuka nego MP3 na sličnim brzinama.

Akcelerometar

Uređaji sa akcelerometrom imaju mogućnost da zakretanjem ili tapkanjem po mobitelu rade određene funkcije, npr. tapkanjem po ekranu mobitela se stišava ili odbija poziv, okretanjem mobitela se zakreće prikaz slike na zaslonu, itd.

B

Brzinomjer

Brzinomjer je ugrađena elektronička komponenta koja mjeri nagib i pokret. Ima mogućnost detektiranja rotacije te gesta kretanja poput njihanja i vibracijskog gibanja. Najčešće se koristi za aktivaciju automatske rotacije ekrana na mobilnim uređajima kada korisnici mijenjaju orijentaciju uređaja vodoravno odnosno okomito. Druga moderna upotreba brzinomjera koristi se za kontroliranje music playera putem pokreta (poput Sony Ericsson Shake control ili Samsungove Motion play technologies). Brzinomjeri se primjenjuju za obogaćivanje upravljanja igricom (navigiranje naginjanjem uređaja umjesto pritiskanja tipki). Druga popularna karakteristika mobilnih telefona temelji se na tzv. turn-to-mute. Ovo omogućava utišavanje dolaznih poziva, alarma ili pauziranja music playera jednostavnim okretanjem uređaja licem prema dolje.

C

Chipset

Mobilne telefone pokreću tzv. ugrađeni chipseti koji su dizajnirani na način da odrađuju jednu ili više određenih funkcija, često uz računalna ograničenja u stvarnom vremenu. Oni su ugrađeni kao dijelovi cjeline uređaja koje uključuju hardver i mehaničke dijelove. Najpopularniji pametni telefoni opremljeni su s naprednijim ugrađenim chipsetima koji mogu obavljati više različitih zadatak ovisno o tome kako su programirani. Prema tome, učinak CPU-a (eng. Central processing unit, odnosno središnje procesorske jedinice) vitalni je dio svakodnevnog korisničkog iskustva i često se uspoređuju vrijednosti radnog takta glavnog CPU koji se nalazi u središtu chipseta kako bi se usporedili pojedini uređaji. Kao što je već istaknuto, radni takt procesora jedino daje informacije o usporedbi performansi između kompjutorskih čipova koji su jednakih kategorija procesora i generacija. Također, s porastom popularnosti igrica na mobitelima, korisnici su sve više svjesni različitih tipova GPU čipova (eng. Graphics processing unit, grafičke procesorske jedinice) koji su dio čipseta u mobitelima, a ponekad se njihove vrijednosti smatraju prevagom prilikom donošenje odluke u kupovini. Povezani pojmovi: CPU (Central processing unit) GPU (Graphics processing unit) Pametni telefon

D

Dual-band

Mobilne mreže radi na načina da koriste signale na specifičnoj frekvenciji u frekvencijskom pojasu. Kako bi uređaj mogao raditi s tim frekvencijama mora podržavati te frekvencijske pojase. Dual-band se odnosi na mogućnost telefona da radi na dvije različite frekvencije. Važno je da se navede na koje se točno frekvencije to odnosi. Mreža s različitim geografskim lokacijama radni na različitim frekvencijskim pojasevima. Primjerice GSM mreža u Sjevernoj i Južnoj Americi koristi pojas od 850 MHz i 1900 MHz dok mreže u Europi, Brazilu, Aziji i Africi koriste 900/1800 MHz frekvencijski pojas. Na primjer 900/1800 dual-band telefon ne radi u SAD-u, a 850/1900 telefon ne radi u Europi. Dok uređaj s 900/1900 pojasom radi na barem jednoj mreži u većini zemalja u svijetu.

Dual-SIM

Dual-SIM definira je li uređaj podržava dvije SIM kartice. Dva osnovna tipa dual-SIM telefona su aktivni i standby. Dual-SIM Standby (DSS) zahtjeva od korisnika da navede za koju će SIM karticu omogućiti slanje i primanje poziva, dok Dual-SIM Active (DSA) omogućava da obje kartice rade u isto vrijeme i primaju pozive. DSA verzija treba dodatni primopredajnik za dodatnu SIM karticu te iz tog razloga troši više baterije. Noviji modeli Dual SIM Dual Standby (DSDS) tehnologije omogućavaju dvije aktivne SIM kartice sa samo jednim primopredajnikom. Povezani pojmovi: SIM

E

EDGE (Enhanced Dana for Global Evolution)

EDGE (naziva se i Enhanced odnosno poboljšani GPRS ili EGPRS) je sustav podataka koji je na vrhu GSM mreže. Omogućava gotovo 3 puta veće brzine nego stariji GPRS sustavi. Njegova maksimalna teoretska brzina je 473 kbps za 8 vremenskih odsječaka, ali je tipično ograničena na 135 kbps kako bi se očuvao spektar izvora. Kako bi EDGE funkcionirao potrebno je da i telefon i mreža podržavaju EDGE, u protivnom telefon se automatski vraća na GPRS. EGDE ispunjava zahtjeve 3G mreže, ali se često klasificira kao 2.75G. Povezani pojmovi: GPRS EGPRS

F

Firmware

Firmware je stalni softverski program koji interno kontrolira različite elektroničke uređaje ili individualne hardverske dijelove uređaja (poput mobilnih telefona). Oni uključuju vrlo osnovne i jednostavne funkcije uređaja bez kojih bi uređaj bio u potpunosti nefunkcionalan. Neki jednostavniji firmwareovi uglavnom se pohranjuju na ROM ili OTP/PROM dok se neki kompleksniji firmwarei koriste flash memoriju kako bi se omogućila ažuriranja. Firmwarei se ažuriraju kako bi se popravile greške prethodnih verzija ili dodale nove mogućnosti na uređaj. Nadogradnja obično uključuje učitavanje binarne slike koju isporučuje proizvođač uređaja u skladu u točno određenom procedurom. To uglavnom obavljaju krajnji korisnici.

G

Gbps (Gigabit po sekundi)

1 Gbps = 1024 Mbps. Gbps mjeri prijenos podataka putem prijenosnika. Povezni pojmovi: GB (Gigabajt) Kbps (Kilobit po sekundi) KB (Kilobit) MB (Megabit) Mbps (Megabit po sekundi)

GPS (Global positioning system)

Globalni pozicioni sustav razvijen je od strane Ministarstva obrane SAD-a. Koristit od 24 do 32 satelita u srednjoj zemljinoj orbiti koji emitiraju precizne mikrovalne signale. Ovo omogućava GPS prijamnicima da odrede njihovu točnu lokaciju, vrijeme i brzinu. GPS satelite održavaju zračne snage SAD-a. GPS koriste i civili kao navigacijski sustav. Na Zemlji, svaki GPS prijamnik sadrži računalo koje izračunava svoju poziciju temeljem očitanja koje dobiva od barem tri satelita. Rezultat tog izračuna je geografska dužina i širina koja je kod većine prijamnika točna unutar 10 do 100 metara. Softverske aplikacije te koordinate zatim daju kao upute za kretanje. Dobivanje lokacije putem GPS prijamnika često traje određeno vrijeme, osobito ako se prijamnik nalazi u gusto naseljenom području ili u vozilu koje se kreće. Postoje tri osnovna tipa započinjanja rada GPS prijamnika, hot, warm, cold (hrv. vruće, toplo i hladno). Hot start je onaj u kojem GPS prijemnik izračuna geografsku duljinu i širinu temeljem zadnje izračunate pozicije, doba godine i UTC vrijeme, a ne satelite koji se nalaze u blizini. Tek prati satelitske signale i računa novu lokaciju. Warm start je onaj u kojem prijamnik na temelju okvirnog znanja zadnje pozicije satelita i podataka o godišnjem dobu identificira trenutno vidljive satelite. Traje nešto duže od hot starta, ali kraće od cold starta. Cold start je onaj u kojem GPS odbacuje sve prethodno prikupljene informacije, locira satelite i pokušava izračunati samostalno lokaciju. Ovaj način traje najduže. Budući da GPS prijamnik pokušava dobiti signal od svih trenutno dostupnih prijamnika, ono traje dulje dok odabere koji točno prijamnik treba gledati. Kako bi se skratilo vrijeme traženja lokacija, proizvođači mobitela i operateri predstavili su potpomognutu GPS tehnologiju pod nazivom A-GPS koja preuzima trenutne astronomske tablice o položaju i gibanju nebeskih tijela za određeno razdoblje putem bežične mreže. Na taj način izračunava opću korisničku poziciju unutar baznih stanica i omogućava GPS prijamniku bržu lokaciju za cijenu koliko kilobita.

H

Hot Spot

Hot Spot je područje gdje korisnici imaju pristup Wi-Fi usluzi kako bi pristupili Internetu putem njihovih uređaja. Hot spotovi različitih su područja obuhvata. Uglavno su javni i mogu naplaćivati svoju uslugu na dnevnoj ili mjesečnoj bazi. Također, ima i velik broj besplatnih hot spotova koje pružaju primjerice restorani, kafići ili javne ustanove.

I

IMEI (International Mobile Equipment Identity)

IMEI je jedinstveni petnaestero znamenkasti broj koji daje jedinstveni identitet GSM ili UTMS mobilnom telefonu. Sastoji se od četiri dijela i pruža informacije poput proizvođača, mobilne mreže i slično. Uglavnom se nalazi isprintan na uređaju ispod baterije. IMEI se može koristiti kako bi se spriječila krađa telefona, odnosno kako bi se ''zaključao'' uređaj, čime se onemogućava korištenje uređaja i s novom SIM karticom.

K

Kapacitivni ekran na dodir

Kapacitivni senzori koriste se na gumbima ili na ekranu na dodir. Rade na način da očitavaju električna svojstva ljudskog tijela umjesto pritiska. Uglavnom ne funkcioniraju s kapacitivnim olovkama (eng. stylus) pa prema tome ne omogućavaju prepoznavanje rukopisa. Međutim, kapacitivni ekrani na dodir puno su osjetljiviji od drugih modela. Kapacitivni ekrani na dodir smatraju se dugotrajnijim u odnosu na rezistivne ekrane.

L

LCD

LCD je ekran od tekućih kristala i predstavlja najčešći tip ekrana na mobilnim telefonima zbog karakteristika niske potrošnje energije i dobre kvalitete slike. Uglavno je relativno lako čitati s tih ekrana čak i kada je ekran izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Najmanji element slike na LCD ekranu je piksel. Svaki piksel sastoji se od sloja molekula poredanih između dva prozirna sloja elektroda i dva polarizirajuća filtera. Neke vrste LCD ekrana su STN, TFT i TFD. STN ima niske troškove i nisku potrošnju energije, ali i lošiju kvalitetu slike. TFT ima veću kvalitetu slike i kraće vrijeme odgovora, ali su ti ekrani skuplji i zahtjevaju više energije. Druge tri vrste LCD ekrana su propusni, reflektirajući i transflektivni. Propusni ekran nudi bolju kvalitetu slike u okruženju s manjom ili srednjom količinom svjetlosti dok, reflektivni najbolje radi u izrazito svjetlom okruženju. Transflektivni ekrani kombiniraju najbolje karakteristike oba ekrana.

M

Megapiksel

Megapiksel iznosi jedan milijun piksela. Naziv piksel dolazi od dva pojma ''pix'' (eng. Picture) i el (kratica za element). Dakle, piksel je najmanji dio informacije za sliku. Ovo je jedinica koja mjeri rezoluciju slike. Što je njena vrijednost veća, to se slika sastoji od više piksela i više detalja

Memorijska kartica

Memorijska kartica je uređaj za pohranu podataka koji koristi flash memoriju za različite vrste digitalnih uređaja poput mobilnih telefona, digitalnih kamera, dlanovnika, glazbenih playera. Male su veličine, otporni i nude mogućnost ponovnog snimanja i pohranjivanja podataka. Postoji širok raspon formata memorijskih kartica. MicroSD (SD, eng. Secure Digital) i M2 (memory Stick Micro) trenutno su najmanjeg formata. MicroSD format zove se i TransFlash ili T-Flash.

P

Preglednik

Dio softvera koji omogućava pristup internetskim stranicama. Trenutni uređaji opremljeni su s pretraživačima koji imaju mogućnost pregleda svi uobičajenih stranica kao i onih koje su namijenjene pretraživanju na desktopu. Internetski preglednici na jednostavnijim modelima uređaja imaju mogućnost pregleda samo onih stranica koje su prilagođene mobilnim uređajima. Svi ostali uređaji imaju internetske preglednike s punom Flash podrškom koja omogućava i ugrađeni flash video (poput video s YouTubea).

S

Širokopojasna mreža

Širokopojasna mreža ili broadband je veza s visokom brzinom prijenosa podataka (većom od 56 kbps). Uglavnom je dovoljno brza da podrži video streaming. Povezani pojmovi: Bandwidth Bit Bajt KB (Kilobajt) Kbps (Kilobit po sekundi) Gbps (Gigabit po sekundi)

T

Tarifa

Ponuđači usluga nude niz bežičnih usluga koje nude u jednom paketu. Oni uglavnom uključuju aktivaciju, mjesečnu naknadu, iznos naknada po minuti ili sekundi poziva, cijene za roaming, glasovne poruke te podatkovni promet.

U

Utor za memorijsku karticu

Utor za memorijsku karticu omogućava proširenje ugrađene memorije uređaja. Prethodno su se takvi utori koristili i za dodavanje stavki koje su nedostajale u uređajima, poput mogućnosti povezivanja putem WiFi-a. Memorijske kartice imaju različite kapacitete i koriste se za spremanje i prijenos dokumenata između kompatibilnih uređaja. Postoji nekoliko vrsta memorijskih kartica. Najpopularniji i najčešće korišteni su microSD. Memorijske kartice imaju različite kapacitete. Ovisno o uređaju, memorijske kartice mogu podržati kapacitet do čak 2, 4, 8, 32GB sve do 256 GB.

V

Vrsta ekrana

Trenutno je dostupan velik broj vrsta ekrana koje se koriste na mobilnim telefonima. Mogu biti u boji ili jednobojni. Jednobojni ekrani dijele se na alfanumeričke ili grafičke. Alfanumerički ekrani prikazuju samo simbole stalne veličine, dok grafički ekrani mogu prikazivati različiti font slova te animacije. Boje zaslona najčešće su CSTN, TFT, TFD ili OLED, a prevladava TFT ekran kod trenutnih modela uređaja. Također, prisutna su dva tipa ekrana, kapacitivni i rezistivni koji se temelje na TFT tehnologiji. KAPACITIVNI ekran na dodir radi na način da registrira električna svojstva ljudskog tijela, a REZISTIVNI ekran registrira pritisak kojeg stvara korisnik. REZISTIVNI ekrani mogu se aktivirati pritiskom koje stvara čovjek, ali i kapacitivna olovka.

Z

Zrakoplovni način

Zrakoplovni način ili eng. airplane mode je način rada mobilnih uređaja koji isključuje bežičnu komunikaciju. Pritom dozvoljava rad svim ostalim funkcijama uređaja koje uključuju music playere, planere i sve druge funkcije za koje nije potreban bežičan prijenos podataka. Ovaj način rada nužan je zbog toga što većina aviokompanija zabranjuje upotrebu bežičnih uređaja tijekom leta, a neke kompanije ne dozvoljavaju upotrebu uređaja čak ni u zrakoplovnom načinu. Standardna oznaka zrakoplovnog načina je ikonica u obliku zrakoplova, ali ne koriste ju svi uređaji. Zrakoplovni način koristi se iz nekoliko razloga, ali najvažniji je da se na taj način sprječava se interferencija s zrakoplovnom opremom. Također, bazne stanice ne mogu djelovati s mobilnim telefonima koji se kreću velikim brzinama i visinama.